Disa aplikacione, të tilla si Truecaller, kanë qenë për një kohë të gjatë për të ndihmuar përdoruesit të bllokojnë këtë lloj kontakti të pa kërkuar. Google po merr më shumë hapa për të mbrojtur përdoruesit e Android nga shqetësimi i tyre prej thirrjeve të padëshiruara dhe potencialisht të dëmshme. Tani përdoruesit e Android mund të përfitojnë nga ky lloj filtri pa ndonjë program shtesë.

Aktivizimi i funksionit, i cili është i parazgjedhur automatikisht nënkupton që përdoruesi nuk do të marrë asnjë lloj njoftimi se një telefonatë është bërë në qoftë se Google e njeh numrin si një kontakt potencialisht të padëshiruar. Ky aplikacion i ri është përfshirë në versionin e Android aksioneve dhe tani bën të mundur që përdoruesit të filtrojnë automatikisht thirrjet e papërshtatshme (spam).

Thirrjet që janë bllokuar do të vazhdojnë të shfaqen në histori, por telefoni nuk do të bjerë gjatë telefonatës, dhe nuk do të ketë ndonjë njoftim për të paralajmëruar përdoruesin për një telefonatë të humbur. Aplikacioni Google Phone nuk përfshihet me çdo telefon Android, pasi disa prodhues telefonash vendosin të përfshijnë aplikacionin e tyre të thirrjeve, por ata që kanë Google Phone duhet të kenë tashmë azhornimin.