Duhet ditur që shumica e shtëpive (apartamenteve) në shitje janë mbi çmimin e tyre te vërtetë. Me kalimin e kohës duke qëndruar në treg pa u shitur pronarët e shtëpive e ulin çmimin derisa arrin çmimin e vërtetë.Ju mund të rrisni probabilitetin e shitjes së shtëpisë apo banesës tuaj në një kohë të arsyeshme duke ndjekur këshilat e mëposhtëme:
Fol dhe vendos çmim për shtëpinë tënde.
Shiko shtëpitë që janë në shitje në atë çmim dhe në atë zonë.
Bëje shtëpinë tënde të gatëshme për shitje.
Nxiti njerëzit që ta blejnë shtëpinë tënde dhe mos u bëj indiferent.
Bëhu realist në çmim.
Fol dhe vendos çmim për shtëpinë tënde.
Duhet ditur që shitja e sukesshme e shtëpisë tuaj fillon pa e nxjerrë në shitje akoma. Shtëpi që nxirrni në shitje duhet jetë shtëpia më e mirë me çmimin që duhet të jetë.
Çmimi i shtëpisë është ai që shiten shtëpitë sot jo atë që shiti një shoku juaj para dy vjetësh por çmimi që arrin ti ta shesësh sot. Ky është më afër shitjes së shtëpisë. Nëse mendon se vlen aq mendo pse nuk e ke shitur deri më sot.
Duhet ta dish që mendimi për shtëpin tuaj do të dhe për çmimin e saj do të ndryshoj me kalimin e kohës dhe duke u munduar ta shisni.Shiko shtëpitë që janë në shitje në atë çmim dhe në atë zonë.Kur të nxirrni shtëpinë në shitje shikoni se çfarë shesin në zonën ku jeni ju. Dilni një ditë dhe shihni shtëpitë që janë në shitje të reja dhe të përdorura.
Shikojeni shitjen e apartamentit me syrin e blerësit për të qënë sa më realist.
Shikoni ndërtimet e reja çfarë ofrojnë më shumë se sa shtëpia juaj. Psh ata mund të ofrojnë pagesën me këste apo një ndërtim të ri cilësor me kushte më të mira sesa ndërtimet e kohës së pallatit tuaj.
Shiko çfarë kërkojnë blerësit në kohën që ju shisni apartamentin psh ata kërkojnë të kenë hipotekë apartamentet apo ju të mos keni detyrime të papaguara në KESH apo ujësjellës etj.Bëje shtëpinë tënde të gatëshme për shitje.

Shtëpia e nxjerrë në shitje duhet të jetë gati për përdorim. Ju nuk duhet t’i lini blerësit asnjë arsye për t’ju thënë “jo”. Është vërtetuar që blerësit nuk blejnë shtëpi që ka nevojë për shumë riparime vetëm nëse është një okazion i vërtetë.

Kur blerësit e shtëpive janë më shumë sesa shitësit ju mund të shisni një shtëpi në gjendje të keqe shumë më lehtë. Por kur situata ndryshon dhe ndërtimet e vijnë duke u shtuar po ashtu kur shtëpitë e pashitura shtohen atëherë konkurenca për shtëpin tuaj rritet dhe ju jeni i detyruar për të pritur radhën e çmimit të shtëpisë tuaj. Nëse ju e doni të shisni shtëpinë tuaj e mira është të merrni ndonjë profesionist që merret me vlerësim nga ndonjë studio apo agjensi pronash dhe t’ju japi mendimin se çfarë duhet të ndryshoni që ta bëni atë të gatshme.
Nxiti njerëzit që ta blejnë shtëpinë tënde dhe mos u bëj indiferent.

Pas shumë ndryshimesh dhe rregullimesh që i ke bërë shtëpisë tënde mendo se si mund ta inkurajosh blerësin apo edhe përfaqësuesit(agjentët) e tyre.
Përveç çmimit të mirë mendoni që edhe shpenzimet e tjera deri në dorëzimin e hipotekës ti paguani ju.
Mos mendoni se keni humbje nëse kjo shtyn blerësit që ta blejnë shtëpinë në çmimin që dëshironi ju.

Ju mund të tregoheni tolerant apo të plotësoni kërkesat për hyrjen në apartament. Po ashtu tregoni se jeni i gatshëm të negocioni në çështje të ndryshme që nuk ju dëmtojnë gjatë shitjes së apartamentit tuaj.

Bëhu realist në çmim.
Duhet ta dini se nuk është dhe aq e thjeshtë sa mendoni ju të vendosni çmimin e shtëpisë tuaj.
Ju mund të thoni që dihet sa është zona apo i hedh një sy gazetës dhe vendos për çmimin e shtëpisë time. Do iu njoftoja që çdo shtëpi është unike dhe njoftimet që shihni në gazetë mund të qëndrojnë aty edhe më shumë se një vit dhe pastaj të vendosin që të ulin çmimin në një çmim real. Kam dëshmuar për shumë pronarë që kanë ulur çmimet deri në 12% të vlerave të mëdha për shembull nga 800.000 Euro në 700.000 Euro por diferenca nuk është e vogël dhe aspak llogjike dhe me e keqja është që për të arritur këtë vendim ka pritur shumë dhe akoma nuk e ka shitur. Nuk dëshiroj të bëheni prej këtyre prandaj po ua them edhe si shembull. Këta lloj pronarësh kënaqen me çmimin e shtëpisë dhe jo me shitjen e shtëpisë së tyre dhe nuk e kuptojnë se çmimi i shtëpisë nuk do ti bëj të pasur ata por vlera që do i japi blerësi.

Kur të vendosni çmimin mendoni që të jetë përparsi dhe argument nga ana juaj dhe jo vetëm një numër i vendosur për pak kohë.

Blerësit kanë informacion të shumtë krahasues rreth pronave në shitje dhe për këtë mos mendoni se njerëzit e sotëm blejnë pronë (apartament, dyqan, tokë etj) me sy mbyllur.
Ata janë aq në dyshim saqë edhe në kohën e pritjes së dokumentave nga hipoteka klienti mund të ndryshojë mendje.

Në një treg ku ka më shumë shitësa sesa blerësa duhet të dini se çmimet mund të ulen duke filluar nga 10-20% të vlerës.
Dhe kur ka më shumë blerësa sesa shitësa atëherë kjo përqindje bie në 3-5%.

Kur bie kërkesa në treg edhe çmimet vijnë duke rënë dhe kjo iu sinjalizon që të ulni çmimin nëse dëshironi ta shisni në këtë kohë.

Burimi: 100oferta.com